30.909

Regels bevordering activering personen die aanspraak maken op uitkering Ziektewet



Dit voorstel bevat wijzigingen van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA) en de Ziektewet (ZW) met het doel deze wetgeving beter toe te spitsen op re-integratie van zieke werknemers die een uitkering op grond van de Ziektewet ontvangen (zogenaamde "vangnetters").

Aanleiding daarvoor was de bevinding van het evaluatieonderzoek dat aparte aandacht nodig is voor de groep zieke werknemers die aanspraak maakt op ziekengeld op grond van de Ziektewet. De ZW fungeert voor hen als vangnet, omdat zij doorgaans geen werkgever meer hebben met een loondoorbetalingsplicht bij ziekte.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 26 juni 2007 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, GroenLinks, D66, VVD, ChristenUnie, SGP, CDA en PVV stemden voor. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 10 december 2007 zonder stemming aangenomen. De fractie van de SP is daarbij aantekening verleend.

De wet is opgenomen in Staatsblad 553 van 21 december 2007.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 554 van 21 december 2007.


Kerngegevens

ingediend

13 december 2006

titel

Regels tot bevordering van de activering van personen die aanspraak maken op een uitkering op grond van de Ziektewet

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

De artikelen van deze wet treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Hoofdlijnen

Verdere wijzigingen zijn:

  • verduidelijking en concretisering van de activeringsverplichtingen vangnetter en re-integratie-inspanningen UWV;
  • aanscherpen van de meldingstermijnen bij ziekte;
  • versterking van de activering voor vangnetters met een werkgever. Het wetsvoorstel kan worden getypeerd als een ondersteuning van de uitvoering bij de activering van vangnetters. Naast de wijzigingen die voortvloeien uit dit wetsvoorstel is nog een aantal andere maatregelen van belang. De belangrijkste heeft de regering in genoemde brief van 30 maart 2006 reeds aangegeven. De regering heeft in deze brief immers gemeld in vervolg op de evaluatie van de Wet verbetering Poortwachter (Wvp) te willen bezien of het wenselijk is om te komen tot een beschrijving van de procesgang voor vangnetters. Hierdoor moet duidelijker worden wat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en de vangnetter voor wat betreft de re-integratie wederzijds concreet van elkaar mogen verwachten.

Documenten

17