30.427

Wet adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers en topambtenaren



Dit wetsvoorstel regelt de instelling van een permanente adviescommissie inzake de

onafhankelijke advisering over het beloningsniveau en de rechtspositie van politieke ambtsdragers, de Hoge Colleges van Staat en de ambtelijke topstructuur van de sector Rijk.

De adviestaak van het college betreft ten eerste de politieke ambtsdragers. Wat betreft topambtenaren strekt de taak zich uit tot diegenen die zijn aangesteld als lid van de zogeheten topmanagementgroep. De onafhankelijkheid van het adviescollege wordt gewaarborgd door te bepalen dat de leden zonder last zitting hebben en geen met de taakvervulling van het college onverenigbare functies vervullen. Topfunctionarissen van publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen vallen niet binnen de adviestaak van het college.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

In het licht van de economische situatie is de behandeling door de Tweede Kamer op verzoek van de regering op 17 februari 2009 (TK 30.424 nr. 15) aangehouden. Nu de salarisaanpassingen voor bewindslieden geen doorgang vinden is er geen reden tot het instellen van een Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers en topambtenaren. De minister heeft bij brief van 9 juli 2009 laten weten het voornemen te hebben dit wetsvoorstel in te trekken. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het voorstel en het voorstel Wijziging hoogte bezoldiging ministers, staatssecretarissen, leden Raad van State en leden Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman (30.426) ingetrokken bij briefPDF-document van 13 april 2010.


Kerngegevens

ingediend

3 januari 2006

titel

Instelling van een adviescollege op het terrein van de rechtspositie van politieke ambtsdragers, leden van de Hoge Colleges van Staat en topambtenaren (Wet adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers en topambtenaren)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

0

Er zijn geen documenten gevonden.