28.644

Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding



Dit wetsvoorstel verbetert de kwaliteit van de rampenbestrijding door wijzing van de de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo), de Brandweerwet 1985, de Wet geneeskundige hulpverlening bij rampen en de Wet ambulancevervoer. Het voorstel is een gevolg van de beleidsnota rampenbestrijding 2000-2004PDF-document, de kabinetsstandpunten naar aanleiding van de rampen in EnschedePDF-document en VolendamPDF-document en het rapport van de Algemene RekenkamerPDF-document.

Met dit voorstel worden de verzorgingsgebieden van de politie, regionale brandweer en de geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen (GHOR) op elkaar afgestemd, wordt een multidisciplinair beheersplan van de rampenbestrijdingsorganisatie opgesteld en krijgt de provincie een meer expliciete toezichthoudende rol.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 9 september 2003 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 6 april 2004 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 184 van 6 mei 2004.

De inwerkingtreding is opgenomen in Staatsblad 265 van 22 juni 2004.

De Eerste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat heeft op 19 november 2004 een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met het Protocol toezicht op de rampenbestrijdingPDF-document .


Kerngegevens

ingediend

24 oktober 2002

titel

Wijziging van de Brandweerwet 1985, de Wet rampen en zware ongevallen en de Wet geneeskundige hulpverlening bij rampen in verband met de bevordering van de kwaliteit van de rampenbestrijding door middel van een planmatige aanpak en de aanscherping van het provinciale toezicht en tot wijziging van de Wet ambulancevervoer (Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

13