26.687

Doorvertaling akkoord nabestaandenpensioen overheidspersoneel



Het wetsvoorstel wijzigt de Algemene militaire pensioenwet op het gebied van de ouderdomspensioenen en met name inzake nabestaandenpensioenen. De wijzigingen komen voort uit een akkoord tussen sociale partners in de Raad voor het Overheidspersoneel.

Met het voorstel wordt het bijzonder ouderdomspensioen ingevoerd en een beperking gegeven aan de overlijdensuitkering aan de nabestaanden van ouderdomsgepensioneerden. Verder wordt de uitruil van nabestaandenpensioen voor een hoger ouderdomspensioen mogelijk gemaakt.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 16 november 2000 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 december 2000 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 38 van 30 januari 2001.


Kerngegevens

ingediend

17 juli 1999

titel

Wijziging van de Algemene militaire pensioenwet (doorvertaling akkoord nabestaandenpensioen overheidspersoneel en enige andere wijzigingen)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 1999 voor wat betreft de onderdelen A, B en D van artikel I. Voor de toepassing van onderdeel D van artikel I wordt, indien betrokkene kiest voor uitruil, en overigens aan de voorwaarden van artikel R15a is voldaan, vooruitlopend op het in werking treden van de wet, bij de berekening van het ouderdomspensioen rekening gehouden met de verhoging die het gevolg is van deze uitruil


Hoofdlijnen

  • uitruilmogelijkheid van nabestaandenpensioen naar ouderdomspensioen
  • verkorting van de overlijdensuitkering tot één maand
  • overstap naar rentedekking voor het nabestaandenpensioen voor overlijden voor de 65-jarige leeftijd
  • compensatie voor het ontbreken van een uitkering ingevolge de Algemene nabestaandenwet
  • De reguliere nabestaandenpensioenen voor militairen zijn sinds 1 januari 1996 niet meer bij wet geregeld. Wijzigingen vinden vooruitlopend op de Kaderwet Militaire Pensioenen plaats in het (privaatrechtelijke) Nabestaandenreglement militairen.
  • De wijzigingen voortvloeiend uit het akkoord voor het reguliere militaire nabestaandenpensioen vallen buiten het kader van dit wetsvoorstel.

Documenten

5