25.661

Terugvordering en verhaal in verband met wijziging van het debiteurenbeleid



Dit wetsvoorstel versoepelt de terugvorderingsbepalingen in een aantal sociale-verzekeringswetten en wijzigt de financiële verhouding inzake de ontvangsten uit terugvordering en verhaal van bijstand.

Gemeenten hebben problemen ondervonden bij de verplichte terugvordering van bijstand. De verwachting is dat ook de Sociale verzekeringsbank en het Landelijk instituut sociale verzekering bij de terugvordering op problemen zullen stuiten. Het kabinet heeft uit harmonisatieoverwegingen voor versoepeling gekozen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 16 december 1997 met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 7 april 1998 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 278 van 19 mei 1998.


Kerngegevens

ingediend

6 oktober 1997

titel

Wijziging van de Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, de Werkloosheidswet, de Ziektewet, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet, de Toeslagenwet, de Algemene Ouderdomswet, de Algemene Kinderbijslagwet, de Algemene nabestaandenwet, de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten met betrekking tot terugvordering en verhaal (terugvordering en verhaal in verband met herziening van het debiteurenbeleid)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden gesteld


Documenten

7