26.862

Naamrecht, schijnhuwelijk en andere wijzigingen Boek 1 Burgerlijk Wetboek



Dit wetsvoorstel wijzigt de regeling in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten met betrekking tot het naamrecht, de voorkoming van schijnhuwelijken, het tijdstip van de totstandkoming van scheiding van tafel en bed en enkele andere onderwerpen.

Het voorstel komt voor het merendeel voort uit een aantal toezeggingen aan de Eerste en Tweede Kamer.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 2 november 2000 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 december 2000 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

28 oktober 1999

titel

Wijziging van de regeling in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek met betrekking tot het naamrecht, de voorkoming van schijnhuwelijken en het tijdstip van de totstandkoming van de scheiding van tafel en bed alsmede van enige andere wetten

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • staatssecretaris van Justitie

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Hoofdlijnen

  • Dit wetsvoorstel omvat vijf onderwerpen:
  • 1. 
    Wijziging van het naamrecht. Er wordt een regeling voor naamskeuze opgenomen na ontkenning van het vaderschap door de inmiddels hertrouwde moeder van het kind, bedoeld in artikel 199, onderdeel b.
  • 2. 
    Wijzigingen in de regeling inzake voorkoming van schijnhuwelijken. Het toepassingsbereik van de preventieve maatregelen van de Wet voorkoming schijnhuwelijken wordt beperkt tot vreemdelingen die niet over een verblijfsrecht zonder beperkingen in Nederland beschikken.

    Tevens wordt voorgesteld een verklaring van de vreemdelingendienst als bedoeld in de Wet voorkoming schijnhuwelijken niet meer vereist te stellen voor de inschrijving van in het buitenland gesloten huwelijken in de gemeentelijke basisadministratie en in het register van de burgerlijke stand in Den Haag indien het huwelijk reeds ontbonden is dan wel tenminste tien jaar geleden voltrokken is.

  • 3. 
    Aanpassingen met betrekking tot het geregistreerd partnerschap. De regels ter voorkoming van schijnhuwelijken worden ook toegepast op het geregistreerd partnerschap.
  • 4. 
    Wijzigingen met betrekking tot het tijdstip van de totstandkoming van de scheiding van tafel en bed en de verzoening. Inschrijving in het huwelijksgoederenregister wordt constitutief voor de totstandkoming van de (verzoening na) scheiding van tafel en bed.
  • 5. 
    Overige (technische) aanpassingen.

Documenten

6