Nieuws uit de commissies van 23 april 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 23 april 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Verzamelwet VWS

In de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport leveren de fracties van BBB (Lievense), SP (Van Aelst) en SGP (De Vries) inbreng voor verslag.

Landelijk Gebied, stikstofreductie en natuurverbetering

De fracties van BBB (Jaspers) en SP (Van Aelst) zullen binnen de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid in week 17 inbreng leveren voor schriftelijk overleg over de programma’s Landelijk Gebied en Stikstofreductie.

Thuiswerkregelingen grenswerkers

Inbreng voor schriftelijk overleg is in de commissie voor Justitie & Veiligheid is geleverd door de leden van de OPNL-fractie (Van der Goot) en de CDA-fractie (Bakker-Klein) gezamenlijk. De brief zal worden verstuurd mede namens alle fracties, met uitzondering van de fracties van PVV en FVD. De regering is gevraagd uiterlijk 10 mei 2024 te antwoorden.

Richtlijn open data

In de commissie Digitalisering leverden de fracties van GroenLinks-PvdA (Fiers), D66 (Belhirch), PVV (Van Kesteren) en Volt (Hartog) schriftelijke inbreng voor het verslag.

Milieuaansprakelijkheid

In de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving is inbreng voor het tweede verslag geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).

Klimaatbeleid luchtvaart

De fracties van de BBB (Van Wijk), de PvdD (Nicolaï) en FVD (Dessing) leverden inbreng in de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving naar aanleiding van een brief van demissionair minister I&W over het klimaatbeleid luchtvaart.


Plenair

Voorjaarsnota

De commissie Financiën meldt de Voorjaarsnota aan voor een plenair debat conform artikel 51, eerste lid, van het Reglement van Orde, met als voorkeursdatum 9 juli 2024.

Actualisering diergezondheidsregels

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid zal op 14 mei 2024 inbreng te leveren voor een tweede verslag. Onder voorbehoud van ontvangst van de nota naar aanleiding van het tweede verslag voor vrijdagochtend 17 mei 2024, acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling, bij voorkeur op dinsdag 21 mei 2024.


Europa

Europese industriële defensiestrategie

In de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking leverden de fracties van BBB (Van Gasteren), VVD (Petersen), D66 (Belhirch), SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Huizinga-Heringa), PvdD (Koffeman), JA21 (Van Bijsterveld) en Volt (Hartog) inbreng voor verslag.


Overig

Coronasteun KLM

De commissie voor Financiën zal de demissionair minister van Financiën verzoeken om te reageren op de brief van de voormalige staatsagent van 12 april 2024. De optie wordt opengehouden om de reactie te betrekken bij de lopende evaluatie van het coronasteunpakket aan KLM.

Kennismakingsgesprekken

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking had een kennismakingsgesprek met demissionair minister Ollongren en luitenant-generaal Boekholt-O'Sullivan, de commissie Justitie en Veligheid met de Korpsleiding Politie Nederland.


Deel dit item: