Bezoek Centraal-Azië OVSE PA Speciaal Vertegenwoordiger



Eerste Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) leidde van 5 tot en met 12 april een delegatie naar Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekistan in haar rol van Speciaal Gezant voor Centraal-Azië van de OVSE Parlementaire Assemblee (OVSE PA). In Kazachstan en Oezbekistan werd zij vergezeld door parlementsleden uit de betreffende landen en collega's uit Spanje en Oostenrijk. De focus van het bezoek was in samenspraak met de Centraal-Aziatische delegaties naar de OVSE PA bepaald en betrof versterking van de regionale samenwerking, klimaatverandering en het bevorderen van vrouwenemancipatie. Het centrale thema was de verschillende gevolgen van klimaatverandering voor de regio en in het bijzonder voor waterschaarste. In de drie landen werden gesprekken gevoerd met diverse (vice-)ministers, parlementsvoorzitters en -leden, academici en instituties. In Kazachstan ontvingen de Nederlandse ambassadeur, Nico Schermers, en zijn team de delegatie. Op de laatste dag bezochten de parlementsleden het drooggevallen Aralmeer in het noordwesten van Oezbekistan.


Regionale uitdagingen en samenwerking in Centraal-Azië

Grensoverschrijdende samenwerking tussen de Centraal-Aziatische landen inzake watermanagement is cruciaal en verloopt steeds beter hoorde Karimi tijdens de gesprekken. "De realiteit van vandaag in Centraal-Azië wordt bepaald door een veelheid aan mondiale, regionale en nationale uitdagingen. De mensen in deze regio ondervinden nu al de ernstige gevolgen van de klimaatverandering. Met stijgende temperaturen, een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit en waterschaarste die een dagelijkse realiteit worden, bestaat er een politieke consensus en een diep begrip dat geen van deze landen deze problemen geïsoleerd kan aanpakken," merkte Karimi op.

Ze vervolgde: "We zijn getuige geweest van een sterke politieke wil om de regionale en mondiale samenwerking te versterken. In dit streven is het daarom uiterst belangrijk dat we onze interparlementaire samenwerking versterken om te leren van beste praktijken en deze over te nemen." Zorgelijk is de aanleg van het Qosh Tepa-kanaal door Afghanistan waarbij water uit de Amy Darya rivier wordt afgetapt, met grote gevolgen voor Oezbekistan en Turkmenistan die stroomopwaarts zijn gelegen. Zo goed als mogelijk proberen de autoriteiten hierover contacten te onderhouden met de Taliban.


Opdroging van het Aral Meer en Kaspische Zee

Een grootschalige, door mensen veroorzaakte ramp is de opdroging van het Aralmeer waarvan nog slechts 10 procent over is van de omvang in 1960. Dit is veroorzaakt door irrigatieprojecten voor katoenteelt door de Sovjets. Op 12 april bezocht de delegatie de voormalige vissersplaats Muynak in Oezbekistan waar scheepswrakken liggen en beplanting van de drooggevallen oevers plaatsvindt met saxaulus-vegetatie.

Deze winterharde, zouttolerante boomsoort helpt de bodem te stabiliseren, de luchtkwaliteit te verbeteren en de gevolgen van zand-zoutstormen te verminderen. Karimi: "Het is van groot belang bewust te zijn van de gevolgen van door mensen veroorzaakte milieuschade. Dat hebben we met eigen ogen gezien. Zorgelijk is nu ook de opdroging van de Kaspische Zee." Tijdens de jaarvergadering van de OVSE PA in Boekarest eind juni 2024 zal Karimi alle collega parlementsleden informeren over haar bevindingen en zal zij hierover een zogenaamd Supplementary Item indienen.

Zie hier de persberichten van het bezoek aan Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekstan.


Deel dit item: