Kamervoorzitters herdenken gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, leggen op vrijdag 14 augustus 2015 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. Een dag later, op 15 augustus, zijn de beide Kamers ook vertegenwoordigd bij de Indië-herdenking.

De herdenking op vrijdag 14 augustus begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

Tweede Wereldoorlog

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Herdenking 15 Augustus 1945’ een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.

De bronzen Indische plaquette is op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Indië-Herdenking 

Op 15 augustus leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, een krans bij het Indisch monument aan de Prof. Teldersweg in Den Haag; de NOS zal hier verslag van doen.


Deel dit item: